МAРКУС ВОЛФ – ХЕРОЈ И СТРАДАЛНИК ХЛАДНОГ РАТА (Baština, 2023)
Генерал-пуковник Маркус Волф преко 30 година руководио је Главном обавештајном управом Министарства државне безбедности Немачке Демократске Републике. Данас нема ни те државе, ни те службе, а Волф је преминуо 2006. године. Међутим, Волф је у свакако најупечатљивија фигура у обавештајном свету, пре свега у периоду од окончања Другог светског рата, па до краја Хладног рата, а својом способношћу и резултатима наметнуо се као најспособнији хладноратовски руководилац обавештајне службе. Међутим, његова судбина је страдалничка, Волф је настрадао у вртлогу сложених политичко-безбедносних односа између Истока и Запада, при чему је распад Совјетског Савеза и Варшавског уговора био пресудан за његову личну и професионалну судбину. У раду се анализирају и истраживачки осветљавају узроци, и утицаји сложених социјалних појава које трасирају шире друштвене односе, са акцентом како ти односи, процеси и појаве могу да утичу на појединца који је на одговорној дужности. Животна прича Маркуса Волфа, није само прича о њему, о две Немачке, о Хладном рату, већ и прича која има многу дубљу позадину, то је прича о жртвовању, издаји и страдању.
Keywords: Маркус Волф, Немачка Демократска Република, Штази, обавештајна служба