РОМАН КОЈИ СЕ УВРЋЕ У СЕБЕ: ПАРАЛЕЛНО ЧИТАЊЕ „ISTOČNOG DIWANA“ ЏЕВАДА КАРАХАСАНА И ПРИПОВЕТКЕ „СИМОН ЧУДОТВОРАЦ“ ДАНИЛА КИША (Baština, 2023)
Рад указује на интертекстуалне везе између Карахасановог романа „Istočni diwan“ и Кишове приповетке „Симон Чудотворац“, прве у тематској збирци „Енциклопедија мртвих“,  засноване на тематским, мотивским и структуралним сличностима. Документарност као препознатљив постмодернистички поступак карактерише оба књижевна дела, и резултира демистификацијом основног текста. Тако се наглашава постмодернистичка тенденција да текст тежи другом тексту као одразу стварности или идеје. Усложњавањем приче, уметањем текстова који се уписују један у другог, осигурава се структура која подражава идеју оба књижевна дела да из Истине произилазе варијације и да свака има свој однос према истини док гради неку другу причу, односно варијанту или Илузију.
Keywords: Џевад Карахасан, Данило Киш, интертекстуалност, документарност, архетип, Истина, Илузија