ИЗ СТВАРАЛАШТВА ПЕТРА ЂУЗЕ (Baština, 2022)
Рад се бави ликовним остварењима Петра Ђузе, савременог српског ликовног ствараоца и универзитетског професора са Косова и Метохије. Реч је о сликару који се на уметнички начин супротставио прогону српскога народа са простора Косова и Метохије осамдесетих година прошлог века.Егзодус који су Срби проживљавали у том времену уметник је најбоље исказао кроз властити стваралачки израз. Репрезентативни пример је дело Двоглаворуша забрањује молитву, из Ђузиног Хвостанског циклуса.Критичари су записали да је уметник без резерве препознао источник овог циклуса у далеким искуствима византијског и српског иконографског кодекса. Ђуза је на посебан начин својим сликарством сведочио о неправди коју је његов народ проживљавао. Циклус је садржао слике монументалних димензија које су углавном уништене у његовом атељеу у Приштини 1999. године.
Keywords: Петар Ђуза, Косово и Метохија, ликовна уметност, сликарство, егзодус