LOBIRANJE KAO STRATEŠKA KOMUNIKACIJA U PRAKSI - KRUNA SEPARATISTIČKOG POKRETA NA KOSOVU I METOHIJI (Baština, 2022)
Стратешка комуникација је један од израза меке моћи и представља инструмент у политичком и безбедносном остварењу националних интереса. Један од стратешких облика комуникације је залагање или лобирање. Потенцијално лобирање спољне политике је значајно, јер може да резултира директном војном интервенцијом за подршку циљевима интересних група. То се и десило Савезној Републици Југославији 1999 године када је била жртва НАТО агресије, предвођене Сједињеним Америчким Државама. Рад представља резултате организованих албанских интересних група у вези са покушајем утицаја на спољну политику САД за добијање подршке у циља отцепљења од Републике Србије и успостављање тзв. Републике Косово. Употреба аналитичке методологије кроз синтезу закључака указују на ефективне и продуктивне стратегије које су употребиле организације и вође косовских Албанаца у периоду од две деценије, али и потом. Рад приказује технике, методе и главне актере у процесу лобирања америчких институција за отцепљење Кососва и Метохије од Републике Србије. Закључци указују на то да потенцијали организованог и стратешки испланираног приступа лобирању институцијама САД могу донети успеха за сепаратистички покрет.
Keywords: стратешка комуникација, етничке интересне групе, лобирање, спољна политика САД, Косово