ИДЕНТИФИКАЦИЈА И УБЛАЖАВАЊЕ ПОРЕМЕЋАЈА ГЛОБАЛНИХ ЛАНАЦА СНАБДЕВАЊА У УСЛОВИМА НЕИЗВЕСНОСТИ (Baština, 2022)
Организације се суочавају са бројним одлукама у дизајнирању својих ланаца снабдевања, који укључују број, врсту и локацију производних погона, дистрибутивних центара, малопродајних објеката, сервиса или центара техничке подршке, избор добављача, начине управљања током информација кроз ланац снабдевања и интеграцију свих делова у ефикасан и ефективан систем. Неодговарајући дизајн ланца снабдевања може поткопати стратегију организације, довести до нижих прихода, мање конкурентности, тржишног удела и профита. Како се линије производа и тржишта мењају или проширују, дизајн или редизајн ланаца снабдевања постаје још критичније питање. Ризици којима су изложени ланци снабдевања су различити, а њихово функционисање могу пореметити бројне ситуације, које су и у прошлости имале озбиљне глобалне последице. Поред ратова, нуклеарних акцидената, катаклизмичних земљотреса, вулканских ерупција, експлозија, пожара и цунамија, епидемије САРС-а, МЕРС-а, ХИВ-а, Еболе и Зика вируса, као и најновија пандемија Kовид-19, довеле су до сазнања да је човечанство немоћно пред оваквим катастрофама. Без обзира на достигнућа у науци, обимна и дуготрајна медицинска истраживања, епидемије (пандемије) су однеле милионе људских живота и имале негативне утицаје на друштво у целини, али и на ефикасност пословања и ланаца снабдевања. Прошле епидемије привукле су пажњу научника и стручњака из индустрије што је резултовало потребом реинжењеринга организација и прилагођавања ланаца снабдевања будућим изазовима. У контектсу тренутне пандемије, уочени су озбиљни поремећаји, па је велики број индустрија имао до сада незабележене последице. Одговори на такве епидемије упућују на констатацију да глобални ланци снабдевања треба да буду интегрисанији и дигитално спремнији. Дигитализација ланаца снабдевања могла би да побољша квалитет одговора на поремећаје повезане са епидемијом повећањем њихове флексибилности у таквим околностима. У овом раду идентификовани су најважнији поремећаји и мере за ублажавање последица тих поремећаја у глобалним ланцима снабдевања, као и управљање ризицима у условима неизвесности.
Keywords: ланци снабдевања, логистика, пандемија, неизвесност, ризик, управљање ризиком