ОСНОВЕ ИСТОРИЈСКОГ РАЗВОЈА ГЛУМЕ У ПОЗОРИШТУ ОД АНТИЧКЕ ГРЧКЕ И РИМА ДО МОДЕРНЕ И АВАНГАРДЕ (Baština, 2022)
Предмет истраживања овог раду усмерен је на развој глуме кроз фокус глумца као уметника и саме глуме као уметности. У раду су дата одговори одн. ко су све били глумци, којим су се глумачким средствима користили, на којим позорницама су играли, да ли је њихова глума имала елементе драме или епске елементе показивања, приказивања, у ком периоду преовлађује драмски театар, театар који почива на елементима драме а када настаје епски театар, да ли елементе епског театра имамо на позорници још и пре појаве драмског театра. Драмско позориште темељи се на подражавању, на причи која има свој увод, заплет, кулминацију и расплет дешавања. У драмском позоришту на сцени су ликови који су увек у неком сукобу. Код епског позоришта глумац приповеда, он показује догађаје који су се одиграли, он их приказује тако да нам о њима казује. Можемо закључити како је, у већини случајева, свака представа проткана и од епских и од драмских елемената те да је врло тешко говорти о само једном облику театра унутар једне представе.
Keywords: глумац, глума, улога, позориште, осврт на историјски развој, глумачка средства, драмско и епско позориште