ДРУШТВЕНО И КУЛТУРНО ЗНАЧЕЊЕ КРИТИКЕ : (ПРИЛОГ ТУМАЧЕЊУ ПРОЈЕКТА ДВАНАЕСТ КЊИГА СРПСКЕ КЊИЖЕВНЕ КРИТИКЕ) (Baština, 2022)
Рад осветљава значај пројекта едиције Српска књижевност у књижевној критици од дванаест томова као етапу у развојном путу критике као културе у српском друштву. Oна је омогућила објављивање нове едиције од двадесет и пет томова Српске књижевне критике у коју је укључена и критичка мисао филозофа, теолога и културолога.  Како је у средишту тог трајног пројекта, као идејни творац и реализатор, био и Предраг Палавестра, извесно је да су се у обе едиције сабрали сви услови и узроци за настанак његове Историје српске књижевне критике 1876 – 2007 као темељне књиге српске науке о књижевности и културе.
Keywords: књижевна критика, књижевна историја, Предраг Палавестра, српска култура, наслеђе, вредност