КЊИЖЕВНОСТ КАО ДЕО КОНТРОВЕРЗЕ О СРЕМСКОМ ФРОНТУ (Baština, 2022)
Битка на Сремском фронту током завршне фазе Другог светског рата по трајању и обиму ангажовања људства била је највећа која се одиграла на простору Југославије. Тачан број погинулих бораца јединица партизанске Југословенске армије до данашњих дана није утврђен. У социјалистичкој Југославији Сремски фронт није био пожељна тема, а међу преживелим учесницима битке постојале су разлике у тумачењу догађаја који су се тамо одиграли. Након смрти Јосипа Броза Тита у јавности је покренуто питање историјске оцене догађаја на Сремском фронту. Покретање се временски подударило са отварањем српског питања у југословенској федерацији. Ширу пажњу јавности на Сремски фронт усмерила су два књижевна дела романи Књига о Милутину и Очеви и оци. У раду намеравамо да анализирамо књижевне јунаке ових романа и њихове везе са Сремским фронтом. Управо тим везама књижевници су Сремски фронт означили као контроверзно место у српској историји.
Keywords: Сремски фронт, Данко Поповић, Слободан Селенић, историјска контроверза, ратне жртве