ОДНОС ГЛАГОЛА ДРЖАТИ (СЕ) И ЊЕГОВИХ ГРАМАТИЧКИХ ДЕРИВАТА У СВЕТЛУ ВИДСКЕ КОРЕЛАТИВНОСТИ (Baština, 2022)
Савремено профилисана аспектолошка истраживања, особито она у домену категорије глаголског вида формализоване као бинарна опозиција, све су више оријентисана на емпиријску проверу њене бинарне природе. Овај рад такође поседује такву оријентацију, прецизније на примеру глагола држати, његове рефлексивне форме држати се те у консултованим речницима регистрованих граматичких изведеница настојимо да покажемо да је категорија глаголског вида комплекснији систем од бинарног, тј. да постоји низ типолошких граматичких структура којима се категорија вида, својствена сваком глаголу, може формализовати.
Keywords: видска корелативност, глагол држати (се), глаголи без видског парњака, двовидски глаголи, семантичка структура, српски језик