ДИМЕНЗИЈЕ СОЦИЈАЛНЕ ИСКЉУЧЕНОСТИ ИЗБЕГЛИХ И ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА У РУРАЛНИМ ОБЛАСТИМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ (Baština, 2022)
У раду се представљају резултати истраживања спроведеног на популацији избеглих и интерно расељених лица на Косову и Метохији, стационираним у четири колективна центра друге најсеверније општине Зубин Поток (Газиводе, Вељи Брег, Јагњеница и Доње Вараге). Испитивање је обављено методом упитника са техником анкетирања помоћу SILC анкете (Анкета о приходима и условима живота) на репрезентативном узорку. Циљ је био прикупљање података из популације која је углавном изопштена из социјалних истраживања и истраживања пописом, имајући у виду чињеницу да се наведени колективни центри налазе на Косову и Метохији, где се већ више од две деценије не обављају званична републичка истраживања маргиналних група. У тексту су у складу са обимом рада, приказани само поједини индикатори који су показали депривираност популације избеглих и интерно расељених лица, која генерално припада групи која се може дефинисати као група социјално искључених.
Keywords: избегла и интерно расељена лица, социјална искљученост, сиромаштво, депривираност, Косово и Метохија