УТВРЂИВАЊЕ ПИРОТСКИХ ПОЛОЖАЈА КАО ПОСЛЕДИЦА ЈУГОСЛОВЕНСКО-БУГАРСКИХ ОДНОСА 1918-1941 (Baština, 2022)
Рад обрађује питање утврђивања положаја у околини Пирота у периоду између два светска  рата. Пиротски положаји представљали су непосредну заштиту нишавског правца и града Ниша, као важног саобраћајног чворишта, а њихово утврђивање последица је забринутости југословенског војног врха од напада из правца Бугарске и одсецања главне одступнице према југу. У раду је дат осврт и на односе са Бугарском у првој половини XX века,  како би се оправдала бојазан југословенске стране и намера за што бољим осигурањем источне границе, у складу са постојећим ратним плановима.
Keywords: Пиротска утврђења, југословенско-бугарски односи, Ниш, Војска Краљевине Југославије, утврђивање