УТИЦАЈ КВАЛИТЕТА ИНСТРУКЦИЈЕ ВАСПИТАЧА НА РАЗВОЈ КРЕАТИВНОСТИ КОД ПРЕДШКОЛСКЕ ДЈЕЦЕ (Baština, 2022)
Циљ израде овог рада је да се открије да ли квалитет инструкције васпитача утиче на испољавање креативности код предшколске дјеце. У истраживању је учествовало 100 дјеце узраста између 5 и 6 година, која су била подијељена у двије једнаке групе. За потребе истраживања кориштен је папир А4 формата на коме се налазио нацртан троугао. Првој групи дјеце васпитачи су дали  инструкцију: „Завршите овај цртеж“, док је другој групи дјеце дата инструкција: „Правилно завршите овај цртеж“. Тим стручњака састављен од истраживача, педагога, васпитача и наставника ликовнне културе процјењивали су цртеже према сљедећим карактеристикама: број линија, број кориштених боја, број предмета на цртежу и композиција цртежа. Сваки од три процјењивача бирао је цртеже за које он сматра да су креативни. Статистички значајна разлика пронађена у броју кориштених боја, линија и предмета. Резултати су показали да не постоје статистички значајне разлике између двије групе с обзиром на композицију цртежа. Разлика није пронађена ни у броју цртежа означених као креативни од стране различитих процјењивача. На основу анализе спроведене у овом истраживању може се констатовати да дјеца предшколског узраста своју креативност слободно и природно испољавају без обзира на инструкције васпитача. С обзиром на то да су ранија истраживања потврдила да се креативност гуши са поласком у основну школу потребно је пронаћи и описати узроке који доводе до тога, те у складу са будућим налазима стварати нове парадигме које ће бити темељ холистичког развоја дјетета.
Keywords: Креативност, процјењивање, дјечји цртеж.