ОПЕРАЦИЈА ОДКБ У КАЗАХСТАНУ 2022. ГОДИНЕ (Baština, 2022)
Операција ОДКБ у Казахстану 2022. године, није имала само војно-мировни карактер, већ је и спречила политички преврат у форми обојене револуције у овој постсовјетској републици. Ова операција ОДКБ поред тога што је била од суштинског и пресудног значаја за очување казахстанског уставног поретка, спречила је и конституисање новог геополитичког оквира у изразито изазовном региону Централне Азије. Кроз истраживачки рад на анализи ове операције, дошло се и до интересантних података о преламањима преко Казахстана различитих вектора спољних политика Русије, Кине, Сједињених Држава и Турске. Такође, осветљена је и узрочно-последична веза између сложених политичко-безбедносних догађаја у Казахстану са недавним повлачењем америчког контигента из Авганистана, пре свега кроз призму радикалног исламистичког фактора, који је имао активну улогу у казастанским немирима.
Keywords: Казахстан, ОДКБ, Русија, Турска, обојена револуција, мировни контигент