САЈБЕР НАПАДИ СА АСПЕКТА МЕЂУНАРОДНОГ И УНУТРАШЊЕГ ПРАВА (Baština, 2022)
Крај двадесетог и почетак 21. века обележио је експоненцијални развој информационих технологија који се огледа у развоју технологија, унапређењу комуникације и осталих сфера друштвеног живота у виртуелном – сајбер простору. Међутим, паралeлно са ширењем афирмативних могућности у свим сферама друштвеног живота, информационе технологије су по основном дијалектичким принципу јединства и борбе супротности, на коме се заснива развој цивилизације, омогућиле и развој нових, криминалних активности у виртуелном, компјутерском свету, које се једном синтагмом називају сајбер напади и које представљају материјалну форму криминала у виртуелној стварности који се терминолошки одређује као сајбер криминал. Хакерски напади или сајбер злочини представљају активности које се реализују у сајбер простору и које наносе штету корисницима сајбер простора и од којих, могу али и не морају, да имају користи лица која изводе сајбер напад. Имајући у виду да се ови напади реализују у виртуелном простору у коме је тешко одредити границе (приватне, јавне, државне, материјалне или интелектуалне), да их изводе појединци, групе или организације најчешће високо стручне за рад у сајбер простору, уз коришћење најсавременијих решења информационе технологије и бројну сајбер заштиту којом се избегава откривање или сврставање ових радњи у сајбер злочине, њихова јасна класификација као криминалних активности је значајно отежана посебно на међународном нивоу. Дефинисање и тачно теоријско одређивање према сајбер нападима, као радњи сајбер криминала како на међународном, тако и на унутрашњем нивоу је значајно отежано и због различитих начина борбе против ових радњи у државама широм света. Посебан проблем у стварању међународних правних оквира у борби против сајбер напада лежи и у чињеници да субјекти сајбер напада могу бити и саме државе, односно институције и организације које стоје иза њих. Све ово утиче на проблеме стварања јединственог правног оквира у униформној законској борби против сајбер злочина са становишта међународне заједнице. Имајући у виду наведено циљ овог рада је идентификација актуелних питања међународног и унутрашњег уређења ове области права који се односе на борбу против сајбер напада и мера које се користи у области заштите безбедности сајбер простора, идентификовања учиниоца кривичног дела и његовог процесуирања.
Keywords: међународно право, унутрашње право, кривично право, кривични процес, сајбер напад, сајбер безбедност, сајбер претња,осумњичени