УЛОГА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЗАШТИТИ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ У ОД 1945. ДО 1999. ГОДИНЕ (Baština, 2022)
У раду се разматра улога српске православне цркве у заштити националних интереса на косову и метохији у периоду од 1945. до 1999. године. Овај перид је био изузетно турбулентан, како по опстанак српског народа, тако и по опстанак Српске православне цркве. Сматрамо да је мало радова који су ово раздобље посматрали са аспекта науке и црквеног црквеног гледишта. Руководећи се научним изворима и књигама епископа рашкопризренског, почившег патријарха Павла, митрополита Амфилохија Радовића и епископа Атанасија Јефтића, у раду тежимо да докажемо са научног и црквеног асппекта (према научним и црквеним документима) да је истребљење српског народа трајало у континуитету од 1945. године, да је оно било пажљиво смишљаноо и извођено. Паралелно са егзодусом српског народа, трајао је и терор над Српском правослваном црквом, која суштински никад није напустила српски народ на Косову и Метохији и уз њега је и данас.
Keywords: Косово и Метохија, Епископ рашко-призренски Павле, Митрополит Амфилохије Радовић, Еписком Атанасије Јевтић, прогон српског наарода