КООПЕРАТИВНО УЧЕЊЕ У ОБРАЗОВАЊУ ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ УЧЕНИКА (Baština, 2022)
Циљ истраживања је био да се испита ефекат кооперативног учења глувих и наглувих ученика основношколског узраста кроз образовно постинуће и трајност стеченог знања након примене кооперативног учења. Узорак  истраживања чинило је 49 испитаника који похађају основну школу за глуву и наглуву децу и омладину резиденцијалног типа који је био подељен на екперименталну  и контролну групу. Експериментална група је радила по посебно припремљеним моделима часова у којима је примењено кооперативно учење, док је контролна група радила по стандардним методама. За реализацију постављеног циља примењена је експериментална метода са паралелним групама, док су од истраживачких техника коришћени тестови знања (иницијални тест знања, финални тест знања и ретест). Резултати су показали да су ученици експерименталне групе остварили боље образовно постигнуће на финалном тесту знања и ретесту.
Keywords: глуви и наглуви, методе, образовање, кооперативно учење