ПРИМЕНА ИНТЕГРАТИВНОГ МОДЕЛА РАЗВИЈАЈУЋЕ НАСТАВЕ У ПРЕДМЕТУ ПРИРОДА И ДРУШТВО (Baština, 2022)
У раду се разматра значај интегративне наставе као иновативног модела у млађим разредима основне школе. Циљ је да се укаже  на њене предности и велике могућности у настави, као и да се утврди колико се она користи у настави природе и друштва. Задатак је био да скренемо пажњу на значај примене интегративног модела у настави природе и друштва, као и на садржаје појединих области наставе који се могу интегрисати кроз овај предмет. Данас се много инсистира на активној улози ученика у наставном процесу, па се од наставника очекује да изабере садржаје, активности или одређене моделе, који ће бити најефикаснији у реализацији наставног процеса. У складу са дефинисаном темом и предметом истраживања, циљевима и задацима, као и проучавањем релевантне литературе, указали смо да је тема изузетно актуелна и значајна за наставу природе и друштва, а посебно је значајна за теорију и праксу овог предмета. Истраживање је показало да интеграција садржаја даје учитељима могућност да пронађу аутентичне начине повезивања различитих аспеката градива, чиме се садржаји обрађују на занимљив и смислен начин за ученике.
Keywords: иновативни модел, интегративна настава, настава природе и друштва, тематски план, развијајућа настава