ПРАВНИ ПОЛОЖАЈ ЖИВОТИЊА У ГРАЂАНСКОМ ПРАВУ: ОД ОБЈЕКТА ДО СУБЈЕКТА ПРАВА (Baština, 2022)
Правни положај животиња у грађанском праву, а и другим гранама права,своје основе тражи у моралним/етичким начелима. Различите филозофске расправе често су представљале камен спотицања признавању моралних права животиња. Историјско оспоравање је довело до тога да су судови широм света, лежерно, оспоравајући морална права, доносили одлуке у не најбољем интересу животиња. Сведоци смо, кроз историју, различитим гледиштима и приступима њиховом правном положају. Почевши од статуса објекта својине, које  правну заштиту нису остваривале због своје вредности, већ због интереса људи, па све до тренутног становишта да су животиње истовремено и субјекти и објекти права. Данас, њихов sui generis правни субјективитет им омогућава правну способност за нека неимовинска права. Такође,њихова специфичност огледа су у томе, да оне у исто време имају правни положај објеката права, и то својине. Иако се ради о живим бићима која имају развијен нервни систем, осећања бола, патње, стреса, страха и слично, право је „радило“ искључиво у једном правцу: разликовању људи од животиња.
Keywords: права животиња, правни положај животиња, субјекти права, објекти права, грађанско право