ОКРУЖНА БАНКА НИШ 1907‒1947. (Baština, 2022)
Банкарски систем у Краљевини Србији одликовао се великим бројем локалних новчаних завода. Овакав вид банкарске мреже красио је и Краљевину СХС/Југославију, при чему је источни део државе преовладавао у великом броју малих новчаних завода. У сваком месту пословало је по неколико банака, а у већим местима њихов број је знао бити и двоцифрен. На подручју Ниша пословао је већи број новчаних завода, а међу значајнијим је била Окружна банка. Стабилна финансијска установа била је жртва кризе поверења која се у Краљевини Југославији појавила 1931. године као последица светске економске кризе. Овај завод успео је да надживи проблеме и послује чак и током Другог светског рата. Окружна банка, иако пример одговорног пословања у банкарству, жртва је дугорочног пласирања средстава у привреду и прекомерног повлачења улога на штедњу. У раду је, првенствено на основу изворне грађе, приказан историјат ове установе.
Keywords: Окружна банка, аутоматски млин, циглана, економска криза, штедни улози, заштита, ликвидација