ИСЛЕЂИВАЊА УХАПШЕНИХ КОМУНИСТА У СПЕЦИЈАЛНОЈ ПОЛИЦИЈИ ТОКОМ ОКУПАЦИЈЕ БЕОГРАДА (1941−1944) (Baština, 2022)
У раду се анализирају иследни поступци и резултати истрага, спровођени над члановима и симпатизерима КПЈ од стране IV Антикомунистичког одсека Специјалне полиције у окупираном Београду за време Другог светског рата. Користећи се првенствено архивском грађом Историјског архива Београда и референтном литературом, настојали смо да установимо да ли су и у којој мери ислеђивања у Антикомунистичком одсеку заиста била сурова и нехумана, како су приказивана готово без изузетка у сећањима савременика у послератном периоду. Уважавајући досадашња истраживања из угла историјске науке, основни циљ овога рада је да што објективније расветли поменути сегмент делатности Специјалне полиције.
Keywords: Други светски рат, Специјална полиција, Београд, Антикомунистички одсек, хапшеници, затвори, методе