О ПОЕТИЧКИМ КОНТИНУИТЕТИМА И ДИСКОНТИНУИТЕТИМА: (Роман Клобук Петра Сарића у контексту његове романескне поетике) (Baština, 2022)
Полазећи од чињенице да најновијим романом Клобук (2021) Петар Сарић на одређен начин заокружује свој романескни опус, ауторка разматра елементе (како на тематскомотивској и садржинској равни, тако и на плану језика и стила), којима писац, с једне стране, остаје доследан својој препознатљивој поетици, док, са друге, доноси новине које представљају поетички дисконтинуитет у односу на романе који претходе овом. При томе се поетички континуитети (који су незаобилазни) и поетички дисконтинуитети (који су очекивани) показују као маркери којима се дефинишу естетске (уметничке) вредности једног романа, и у контексту целине коју чини са другим романима и у контексту вредности по себи.
Keywords: Петар Сарић, Клобук, романексна поетика, поетички континуитет, поетички дисконтинуитет, мотиви, језик, стил, симболизација.