CLIMATE CHANGES - CHALLENGES AND POSSIBLE SOLUTIONS (Baština, 2022)
Климатске промене су тема која годинама уназад све више заокупља пажну светске научне и стручне јавности. Питање које се поставља на конференцијама које се баве овим проблемом јесте колико нам је још времена остало и да ли човек може изаћи као победник у борби против климатских промена, имајући у виду да ће природа увек пронаћи начин да се супротстави њеном неконтролисаном уништавању. Човек је својом активношћу, пре свега неконтролисаним технолошким напретком довео планету Земљу у стање у којем се тренутно налази. Жеља за што већим профитом занемарила је чињеницу да се једино путем одрживог развоја економски интерес и интерес заштите животне средине могу довести у равнотежу. Стога ће век у коме живимо у великој мери бити дефинисан начином на који се суочавамо са климатским променама. Јер „труд је узалудан ако се природа противи“, Луције Анеј Сенека.
Keywords: климатске промене, Осло принципи, Конференција УН о климатским променама у Катовицама, Конференција УН о климатским променама у Мадриду