АФИРМАЦИЈА СРПСКИХ ВАЈАРА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ (Baština, 2022)
У раду се говори о афирмацији српских ликовних уметника вајара на Косову и Метохији у другој половини XX века. Оно се почело развијати у покрајини паралелно са сликарством, а као прекретница се може узети оснивање Академије уметности у Приштини 1973. године. Као родоначелнике српске скулптуре на Косову и Метохији можемо означити Светомира Арсића Басару, Радослава Мусу Микетића, а након извесног времена и Зорана Каралејића, који су уметничким стварањем и педагошким радом уздигли вајарство на Косову и Метохији. Круг српских вајара се потом почео ширити и напредовати, новим профилима и сензибилитетима, обогаћујући вајарску продукцију у Псокрајини.
Keywords: вајарство, Косово и Метохија, Светомир Арсић Басара, Радослав, Муса Микетић, Зоран Каралејић