НЕЧИСТА КРВ КАО ОНТОЛОШКА ОКУПАЦИЈА И ВИШЕВЕКОВНИ БОРИН ГЕН (Baština, 2022)
У раду ће се разматрати тумачење „Нечисте крви“ Борисава Станковића кроз једновековно трајање, потврђивано од многих истраживача и тумача. Нарочито ће се пратити посматрање романа и аутора у оквиру научног скупа у Врању и тематског зборника поводом јубиларне стогодишњице од излажења. Ово није само пуко сећање и нужна евокација на људску драму, већ реалност којом ће се, уз помоћ временске дистанце, књижевне, естетске и других дисциплина догодити приближавање тајни „нечисте крви“, феномена који води ка вишедимензионалном разумевању, читању и тумачењу. То превазилази једнострани став узрока трагичног, као што је то сагледавање врањанског гена, онтологије и смисла дела. Кроз призму националне културе и идентитета, допуњују се, оповргавају и производе други елементи и тежње, чиме се, као бард издваја писац Бора Станковић и његово Врање.
Keywords: Борисав Станковић, роман Нечиста крв, тумачење, врањански ген, драмски јунак