ЈАВНЕ БИБЛИОТЕКЕ И КОРИСНИЦИ У 21. ВЕКУ (Baština, 2022)
Са развојем нових технологија, поставља се логично питање како ће библиотеке изгледати у будућности, да ли ће разполагати физичким простором? Оно што је извесно јесте да ће библиотеке остати центри знања и информација, само што ће се у будућности штампане књиге полако замењивати електричним читачима и електронским књигама. Једна од улога јавних библиотека у 21. веку јесте да буду носиоци дигитализације културе баштине, чиме ће оно бити доступно свима електронским путем. Креирање нових начина на које корисници приступају знању представља ефикасан одговор на изазове са којима ће се овај сектор суочавати у скоријој будућности. Самим тим се мења и начин комунакције са корисницима. Један од начина активне комуникације са корисницима јесте сервис "Питајте библиотекара". Комуникација између библиотекара и корисника кључни су за осмишљавање и примену нових врста услуга и знања.
Keywords: јавне библиотеке, дигиталне библиотеке, хибридне библиотеке, библиотекари, корисници, „Питајте библиотекара“