СИСТЕМ РАДИО-ВЕЗЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ВОЈСКЕ У ОТАЏБИНИ (Baština, 2022)
У раду је обрађен настанак и развој система радио-везе Југословенске Војске у Отаџбини. Поред ратног периода обухваћен је и историјат система комуникација Југословенске војске, на чијим основама и искуствима се развијала и равногорска организација радио-везе. У склопу деловања система радио-везе ЈВуО обрађена је и проблематика набавке радио-апарата, потом њихових делова и другог пратећег материјала у сложеним условима окупације. Од ништа мањег значаја била су и кадровска питања, чије је решавање било од посебног значаја, а поред већ постојећих проблема условљених мањком стручног људства у предратној Југославији додатно отежано окупационим недаћама. Поред наведеног чланак је обухватио и саму организацију и структуру система радио-везе ЈВуО, методологију рада као и неприлике настале контраобавештајним радом равногорских непријатеља.
Keywords: отпор, окупација, систем везе, обавештајни рад, Равногорски покрет, ЈВуО, Други светски рат, Југославија