ФРЕКВЕНТНИ ОБЛИЦИ ИСПОЉАВАЊА ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРА (Baština, 2022)
Увећање обима електронских трансакција довело је до нужности за појачањем заштите података, од криминалних активности у онлајн окружењу. Аутор истиче да је циљ извршилаца ових илегалних радњи лукративне природе, који може бити испуњен и самим нарушавањем информатичког система, као и да они могу бити како физичка тако и правна лица. Профил сајбер криминалца, углавном, поздразумева одлично познавање дигиталног поступања, искуство кретања у онлајн окружењу и активну примену информатичких вештина. Интернет је постао неодвојивни део данашњег начина живота због чега се непрестано шири опсег криминалних активности у овој светској мрежи за комуникацију и размену података. Аутор у томе види разлог за растом потребе јачања информатичке безбедности, коју детерминише као практичну примену мера за заштиту података од спољних утицаја у онлајн средини. У овом раду презентована је статистичка анализа фреквентних облика превара на интернету у периоду од 2016. године до 2020. године, у циљу приказивања реалног интензитета ове врсте савремене криминалне претње.
Keywords: интернет, интернет преваре, онлајн окружење, сајбер криминал, информатички систем, информатичка безбедност, сајбер криминална претња