РАЗМИШЉАЊА ПОВОДОМ ИЗГУБЉЕНЕ НАДГРОБНЕ ПЛОЧЕ СРПСКЕ ПРИНЦЕЗЕ БРНЧЕ, ЋЕРКЕ КРАЉА УРОША I И ЈЕЛЕНЕ КОМНЕН КУРТНЕ АНЖУ (Baština, 2022)
Проспекцијом натписа надгробне плоче из цркве манастира Кастаљана на планини Космај, из 1303-1306. године, која се односи на принцезу Брнчу, ћерку краља Уроша I и сестру краља Милутина, као и извора, сазнања и до данас постављених хипотеза које се односе на њу приступило се оцени валидности истих и износи њена нова биографска слика при чему се не испушта из вида да натпис ове нестале надгробне плоче за сада не може бити проверљив и стога до даљњег није у потпуности валидан.
Keywords: Краљ Урош I, краљица Јелена Комнен Куртне Анжу, принцеза Брнча, двор Брњаци, манастир Градац, манастир Кастаљан