THE PROBLEMS OF SCIENTIFIC DEFINITION AND CLASSIFICATION OF GENRES IN THE SCIENTIFIC FUND (Baština, 2021)
Проблеми научног дефинисања и редефинисања појмова, следствено томе, у складу са темом овог научног рада, су и проблеми научног дефинисања појма жанр и класификације жанрова у научном фонду. Дефинисање појма жанр је битан научно-сазнајни процес, којим се стичу битне одреднице самог појма, које имају дефиниендум и дефиниенс; предметну и садржајну вредност, којим се обухвата целина предмета а посебно критеријуми класификације појма. У овом раду, генетичким дефиницијама посебно ћемо обухватити генезу и развој појма жанр и научно-теоријским и методолошким правцима различитих наука и научних дисциплина. По временским и територијалним одредницама, овим радом смо обухватили ближу научно-теоријску и методолошку прошлост, као и савремене услове деловања научних заједница, како са простора бивше СФРЈ, тако и других европских и ширих научних заједница и њихових парадигми.
Keywords: научни фонд, појам, жанр, теоријски приступи, класична теорија жанрова, модерна теорија жанрова, класификација, критеријуми класификације, европска трипартитна класификација жанрова, руска класификација жанрова, југословенска класификација жанрова, англоамеричка класификација жанрова