УТИЦАЈ МАСОВНИХ МЕДИЈА НА ЈАВНО МНЕЊЕ ТОКОМ ПАНДЕМИЈE ВИРУСА КОВИД 19 (Baština, 2021)
Епидемије су кроз људску историју биле саставни део борбе човека са негативним утицајем околине, али и чинилац који је мењао ток развоја цивилизације. Последице су биле далекосежне, али напредком друштва и науке у целини и постепеним стварањем имунитета ефекат епидемија је све мање угрожавао опстанак људске врсте. Комплексност људског друштва у условима пандемије нужно нарушава традиционалне вредности и односе између индивидуа, друштвених и политичких група.Разорни утицај које је изазвала пандемија, политичке групе и појединци искористили су за остваривање личних циљева, али  сопствених предрасуда, злоупотребљавајући  масовне медије. Масовном појавом дезинформација (инфодемијом) је директно је угрожена борба против сузбијања пандемије, али и конфузије која је захватила становништво. Друштвени и политички проблеми са којим смо се суочавали до појаве пандемије, сада нас очекују у свом екстремном облику, јер су ресурси за њихово решавање скоро потрошени.
Keywords: пандемија, масовни медији, инфодемија, политичка борба, психо – физичко здравље