ШКОЛА СЕНЗИТИВНА НА ТРАУМАТИЧНА ИСКУСТВА ДЕЦЕ (Baština, 2021)
У овом чланку представићемо појмове негативних искустава у детињству и трауме, а размотрићемо и какав је утицај трауматизације на способност деце да уче. Трауматизација која се догађа на најранијем узрасту, може узроковати негативан утицај на развој мозга и когнитивни развој детета. Код деце школског узраста проблеми са концентрацијом и умањена способност да мирно седе и прате наставу, могу дугорочно водити ка проблемима у постизању школског успеха, саморегулацији, као и тешкоће успостављања и одржавања односа са вршњацима и одраслима. У школи сензитивној на трауматична искуства деце, наставно и ваннаставно особље зна у каквим условима живе деца која похађају ту школу, умеју да препознајује знакове трауматизације и разумеју какве последице трауматизација оставља на децу и одрасле. Због тога су обучени како да заштите себе од викаријске трауматизације. Развијањем школе сензитивне на трауматична искуства деце посредно би утицали на повећање образовног постигнућа код деце и младих са искуством трауматизације.
Keywords: академско постигнуће, траума, негативна искуства у детињству, заштита заснована на знањима о трауми, школа сензитивна на траума