ENTREPRENEURSHIP IN SERBIAN ENCLAVES IN REGION OF KOSOVO AND METOHIA: POST-CONFLICT SITUATION AND POSSIBLE MODERATING FUNCTION OF EC SMALL ENTERPRISES REGULATION (Baština, 2021)
На узорку од 84 српске компаније које послују на територији Косова и Метохије у постконфликтној ситуацији желимо да сазнамо који су фактори кључни за њихов опстанак и успех. Такође, желимо да сазнамо да ли је регулаторни документ ЕУ за мала предузећа од помоћи у овој ситуацији. У овој ситуацији документ ЕУ није био од помоћи. Резултати су потврдили да су предузећа свесна да је проширење распона тржишта једини прави и одрживи начин развоја њихове активности. Кључни ограничавајући фактор у проширењу тржишта је нелојална конкуренција. Шта више, посебно радује чињеница да су предузећа из северног дела Косова и Метохије свесна важности иновативних активности и схватила су да је у савременом пословном свету могуће опстати и расти на тржишту само развијањем и увођењем иновација.
Keywords: пост-конфликт, предузетништво, регион Косова и Метохије, Српске енклаве