БИТНИ ЧИНИОЦИ ПРАВА НА ОДБРАНУ ОКРИВЉЕНОГ У МЕЂУНАРОДНОМ ПРАВУ (Baština, 2021)
У међународној и националној правној теорији, због универзалног и индивидуалног значаја дефинисана су основна људска права. Право на одбрану окривљеног је једно од њих.С обзиром на то у правној, политичкој, безбедносној теорији, предметни садржај је садржајно и прецизно разрађен у готово свим битним документима међународног карактера. Процесне гаранције окривљеног прокламоване су међународним документима, како универзалног тако и регионалног карактера. Правом на одбрану  (као комплексним скупом права и дужности) може се дефинисати процесни положај окривљене стране. У раду ће бити обрађени само неки битни чиниоци међународних стандарда права на одбрану.
Keywords: људска права, окривљени, право на одбрану.