HEALTHY POPULATION AS A STRATEGIC RESOURCE IN THE ECONOMY OF KOSOVO AND METOHIJA (Baština, 2021)
Једно од централних питања модерног доба веже се за превенцију прекомерне употребе опојних срестава, али и интернета и електронских уређаја у свакодневном животу младих. То их одвлачи у самоћу, дистанцираност од друштва, породице, људи, природе ... Како би предупредили ове проблеме савременог доба неопходно је континуирано тражити решења. Нека од њих везана су за програме ангажовања младих кроз спортске активности изван редовног плана наставе. Циљ рада усмерен је на алармирање јавности, посебно интелектуална на неопходност укључивања овог вида ваннаставних активности у развој личности младих. Резултати истраживања дају преглед спортских активности које најпре треба да истраже у плану ненаставних активности, а које ће младе увести у једно здраво одрастање, и допринети њиховом физичком и интелектуалном напретку. Рад настоји да још једном укаже на становништво као значајну покретачку снагу развоја економијa, спорт као значајну извозну грану, моћно оружје против болести зависности и средство за сузбијање криминала.
Keywords: млади, становништво, економски ресурси, ваннаставне активности, спорт