СТРУКТУРА ОФИЦИРСКОГ КОРА СРПСКЕ ДРЖАВНЕ СТРАЖЕ У МИТРОВИЧКОМ ОКРУГУ 1942–1944. (Baština, 2021)
Тема овог рада је анализа официрског кора Српске државне страже у Митровичком округу. У уводном делу су објашњене промене у формацији, старешинском кадру и субординацији ове колаборационистичке војне формације на наведеном простору. У главном делу рада, на основу 43 сачувана досијеа официра, који су у неком тренутку окупације служили на простору наведеног округа, представља се њихова структура по националности, вери, месту рођења, школовању, брачном и породичном стању. Такође, дате су и кратке службене биографије свих анализираних официра. Рад је написан на основу изворне и објављене грађе, првенствено из Војног архива, одговарајуће периодике и литературе.
Keywords: Српска државна стража, Други светски рат, окупација, Бајазит Бољетини, Пашко Пренка, Митровички округ, официри, војска, жандармерија, окупирана Србија