Значај школског система у Мушутишту и Средачкој жупи од оснивања до 1912. године (Baština, 2021)
У сваком хуманистичком друштву и његовим територијално-политичким, економским, културним и осталим сегментима школство је будилник, светионик и врло значајна полуга свеколиког развоја и просперитета. Међутим, истраживање развоја школства у Мушутишту и Средачкој жупи је неосновано и ненадокнадиво запостављено. Овакво стање није само последица низа објективо-субјективих околности, већ и додатни узрок укупног недовољног и спорог развоја овог краја.Полазећи од становишта да је школство на Косову и Метохији било условљено великом наслеђеном културно-просветном заосталошћу и националном мешовитошћу становништва, напори просветне политике усмерени су како на развој школске мреже, унапређење просвете, описмењавање, побољшање школске спреме тако и на извлачење становништа из вековне културно-просветне заосталости. Полазећи од овог становишта основни задатак и садржај рада посвећен је обради проблематике школства и просвете у Мушутишту и Средској, који се углавном  односио на ограничен број српских школа и образовање које је по свом садржају било једнострано усмерено. Акценат је стављен на подробнију анализу наставног рада, похађања наставе, броја ђака, наставног кадра, услова у којима се образовни процес изводио.
Keywords: школски систем, васпитно-образовни систем, наставни кадар, ученици, похађање наставе.