ХИДРОНИМИЈА ДЕСНОГ СЛИВА СРЕДЊЕГ ИБРА (Baština, 2021)
Предмет овога рада су имена река, потока и извора који чине притоку десног слива Средњег Ибра на територији општине Лепосавић. Теренским истраживањем обухваћени су хидроними од Шаљске Бистрице до Бистрице, а сваки од хидронима је акцентован и на тај начин дијалекатски одређен. С обзиром на то да садржајна анализа грађе захтева њено вишеструко класификовање, на хидронимима су извршене три класификација. Прва класификација, узимајући у обзир природни облик вода, разврстава хидрониме на текуће и стајаће. Друга класификација на основу структуре издваја једночлане, двочлане и трочлане називе вода. Трећа, са аспекта семантике и мотивисаности, дели хидрониме у две групе – фисиогеног порекла (природни називи) и антропогеног порекла (оне које је именовао човек), уз разноврснији систем имена у другој групи.
Keywords: хидронимија, хидроними, ономастика, Средњи Ибар, косовско-ресавски говори.