ЦВЕТКО ЦРЊАК И ЊЕГОВИ САРАДНИЦИ − ПОЛИЦАЈЦИ У СЛУЖБИ ПАРТИЈЕ У ТОКУ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА (Baština, 2021)
У раду се анализирaју активности Цветка Црњака и његових најближих сарадника, у току Другог светског рата. Цветко Црњак је био полицајац Управе града Београда, а у току рата радио је у Паробродској полицији у Земуну. Комунистичком покрету се приближио у међуратном периоду, а активно је сарађива од 1941. године. Помагао је у набавци оружја и муниције, лажних пропусница за комунистичке илегалце, преношењу илегалног материјала, као и у пребацивању компромитованих илегалаца из Београда у Земун и обратно. Због поверења које је уживао међу комунистима био је одабран и да прати Благоја Нешковића, секретара ПК за Србију на путу до Лесковца. Са Комунистичким покретом је сарађивао све до 13. октобра 1943. године, када је откривен, а потом и стрељан у Маринковој бари 27. априла 1944. године. У раду смо настојали објективно анализирамо његов и положај његових сарадника и њихов допринос илегалном покрету током рата из угла историјске науке.
Keywords: Цветко Црњак, полицајци, сарадници НОП-а, Земун, Други светски рат Комунистичка партија Југославије.