ОБРАЗОВНА И ХУМАНИТАРНА УЛОГА ЖЕНСКЕ ПОДРУЖИНЕ И ЊЕНЕ ЖЕНСКЕ ЗАНАТСКЕ ШКОЛЕ У ГЊИЛАНУ (1914 – 1941) (Baština, 2021)
Гњиланска Женска подружина била jе хуманитарнo-образовна организација, која је деловала са прекидима  од 1914. до 1941. године на просторима Гњилана и њене околине. На скупу одржаног 02.03.1914. у Гњилану истовремено основана је Гњиланска Женска подружина и њена Раденичка женска школа. Основни циљ, а уједно и разлог због кога  су формиране, био је да ради, пре свега, на образовном, хуманом, али и на националном и привредном пољу. Рад Подружине највећим делом везивао се за стручно образовање и васпитање женске деце, рад школе, управљање, финансирање, добротворну и хуманитарну делатност. Имајући у виду да је материјално – финансијска помоћ од стране државе била недовољна, подружина је прикупљала прилоге у виду новца и производа од својих чланица, родитеља као и од грађанства. Такође, поменута подружина је организовала приредбе и забаве одакле је приход ишао за потребе и издржавање саме школе. Ученице које су завршавале ове  школе, имале су могућност да са успехом обављају занатске послове и да самим тим буду напредније у доприносу формирања новог, модерног друштва.
Keywords: Женска подружина, Женска занатска школа, Гњилане, образовни рад, хуманитарни рад