ПОВЕЗАНОСТ СОЦИОДЕМОГРАФСКИХ ЧИНИЛАЦА И СТАВОВА СТУДЕНАТА О ИНТЕГРАЦИЈИ САДРЖАЈА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ У MЛАЂИМ РАЗРЕДИМА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ (Baština, 2021)
Интегративна настава представља методички процес у коме се предмети повезују кроз централну тему, проблем или искуство ученика, а током наставне обраде одређене теме примењују се садржаји, начела, вредности и језик два или више наставних предмета. Стога се циљ представљеног истраживања огледа у испитативању да ли се на основу социодемографских карактеристика испитаника (пол, узраст, факултет, ниво студија, просечна оцена, материјални статус) може предвидети став о процесу интегративне наставе код студената Учитељског факултета у Призрену – Лепосавић и Факултета уметности у Приштини – Звечан – Косовска Митровица. Истраживање је спроведено на узорку од 109 студената оба смера. Резултати истраживања показују да студенти у просеку имају позитиван став према интегративној настави и интеграцији садржаја Српског језика и Музичке културе и да се став о интеграцији садржаја Музичке културе може предвиђати на основу сета социодемографских варијабли. Допринос парцијалних предиктора показују да старији испитаници, са бољом просечном оценом и лошијим материјалним статусом, имају позитивнији став о интеграцији садржаја Музичке културе. Истраживање је потврдило трећу истраживачку хипотезу, док прва и друга нису потврђене.
Keywords: интегративна настава, Српски језик, Музичка култура, социодемографске карактеристике