MODERNIZACIJA JAPANA (Baština, 2021)
Autori ovog rada bave se razmatranjem puta Japana u modernizaciju i okolnostima u kojima je ona uspešno završena. Japanska modernizacija se vezuje pre svega za Meiđi period koji je predstavljao prekretnicu u japanskoj istoriji i potpuni zaokret  u odnosu na prethodnu politiku i državno uređenje. Izvršena je reforma na svim poljima. Ova reforma je imala za cilj prilagođavanje, reformisanje i modernizaciju po ugledu na uspešne i razvijene zemlje Zapada. U ovom radu će biti prikazan put Japana od izolovane zemlje do ravnopravnog člana međunarodne svetske zajednice, a sve to uz zadržavanje nacionalnog i kulturnog identiteta.
Keywords: Meiđi reforma, Japan, Wakon Yosai, Obrazovanje, Ekonomska modernizacija