РАЗЛИКЕ У УПОТРЕБИ АНГЛИЦИЗАМА У СВАКОДНЕВНОМ ГОВОРУ КОД ДЕЦЕ ОСНОВНОШКОЛСКОГ УЗРАСТА У ОДНОСУ НА СОЦИОДЕМОГРАФСКЕ ВАРИЈАБЛЕ (Baština, 2021)
Окруженост енглеским језиком наводи нас да помислимо да се англицизми срећу у свакодневном језику. Предмет истраживања овог рада је испитати разлике у коришћењу англицизама код ученика трећег, четвтртог и петог разреда основне школе у Косовској Митровици у односу на социодемографске варијабле (пол, разред и старост ученика, школски успех, образовни ниво родитеља и социоекономски статус породице) Одрађена је онлајн анкета са понуђеним речима српског и енглеског порекла са циљем да се да увид колико се користе стране речи уместо домаћих. У истраживању је добијено да статистички значајна разлика постоји само између ученика чије су мајке различитог образовног нивоа. Остале хипотезе нису потврђене.
Keywords: Англицизам, основна школа, социодемографске варијабле, енглески језик