ЕКОНОМСКИ И ПРОСВЕТНИ ПРЕОБРАЖАЈ АУТОНОМИЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ (1958–1965) (Baština, 2021)
Одлука Савеза комуниста Југославије на Седмом партијсокм конгресу 1958. године да ојача положај националних мањина и посвети посебну пажњу економском развоју Аутономне косовско-метохијске области из корена је променила друштвену слику овог простора. Период између 1958. и 1965. године означава епоху најинтензивнијег привредног и просветног развоја аутономије Косова и Метохије. Област је забележила највећу стопу економског раста након Другог светског рата и отворила нове погоне текстлне, прехрамбене, хемијске и електроиндустрије. Број ученика основних школа је готово удвостручен, а оснивањем факултета у Приштини и виших школа у Косовској Митровици, Пећи и Призрену, овај простор је премрежен високошколским установама.
Keywords: Косово и Метохија, економија, просвета, Савез комуниста Југославије, Приштина, Едвард Кардељ, Фадиљ Хоџа.