КОМПАРАЦИЈА МУЗИЧКОГ И КУЛТУРНОГ ДЕЛОВАЊА СРПСКИХ КУЛТУРНИХ ДРУШТАВА У СЛОВЕНИЈИ И СЛОВЕНАЧКИХ У СРБИЈИ (Baština, 2021)
Значајно је мали број истраживања о делатности културних заједница Срба у Словенији и словеначких културних друштава у Србији. Циљ овог рада усмерен је ка приказу деловања ове две мањинске заједнице, са фокусом на неговању и очувању њихових културних и музичких наслеђа. Путем методологије усменог интервјуисања дошло се до података који се тичу проучавања различитих аспекта истраживања. Резултатима истраживања који су добијени, компарацијом ове две националне мањине организоване у различитим културним друштвима (у различитим државама), желимо да истражимо однос мањина према свом културном наслеђу. У раду смо установили да српска културна друштва у Словенији примарно негују традицију свог  фолклорног народног стваралаштва, док у словеначким културним друштвима који делују у Србији водећи аспект деловања усмерен је ка хорском певању. Резултати истраживања представљају битна открића и могућности за даљна етномузиколошка, музиколошка као и истраживања из других научних дисциплина, која су у вези са овом темом.
Keywords: културна друштва, мањине, Срби у Словенији, Словенци у Србији, народна музика.