ПРЕМА НОВОЈ ПАРАДИГМИ ОБРАЗОВАЊА: НАСТАВНА ПРАКСА У РУМУНИЈИ И СРБИЈИ (Baština, 2021)
Рад се бави питањима мотивације студената, наставног фокуса и улога студената и наставника у процесу високог образовања истраживањем на узорку два педагошка факултета: Високе школе за васпитаче у Кикинди у Србији и Педагошког факултета у Питестију у Румунији. Истраживање је спроведено током школске 2019/2020. године. Резултати указују на солидну, али не и задовољавајућу слику педагошке праксе. Релативно повољнија слика факултета у Румунији у складу са статистички значајним разликама у односу на Високу школу у Србији, је у складу са општом сликом земље бољег друштвено-економског положаја и уређења. Резултати ове студије могу бити од значаја теоретичарима и практичарима са педагошко-психолошког и становишта менаџмента у образовању.
Keywords: фокус наставе, улоге у образовном процесу, управљање наставом, мотивација за учење