БИВШИ КОМУНИСТИЧКИ ИЛЕГАЛЦИ-ИСЛЕДНИЦИ СПЕЦИЈАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ У ОКУПИРАНОМ БЕОГРАДУ (1941−1944) (Baština, 2021)
У раду се анализирaју активности иследника Специјалне полиције, некадашњих припадника комунистичког покрета у Београду. Врбовање хапшеника за тајну сарадњу са Специјалном полицијом била пракса која је трајала током читавог Другог светског рата. Ови људи су постајали конфиденти, а враћали су се у организацију и нанели су озбиљне штете раду комунистичке партије. Божидар Бећаревић шеф IV антикомунистичког одсека настојао је да поједине комунистичке функционере ангажује не само као конфиденте већ као одговорне службенике који су уживали статус иследника или агента. Такви иследници су се због своје прошлости и вечите сумње посебно ревносно истицали у својим задацима и ислеђивања некадашњих партијских ,,другова“ и остали су упамћени по својој суровости. У том смислу најистакнутији су били Бранко Мишковић Блихер, Тенко Далвовић и Душан Јовановић Жућа. У раду смо настојали објективно анализирамо његов положај и активности из угла историјске науке.