РЕАФИРМАЦИЈА МЕТОДА И ДУХА КЊИЖЕВНЕ КРИТИКЕ: (ПРИЛОГ ТУМАЧЕЊУ ИСТОРИЈЕ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ ЈОВАНА ДЕРЕТИЋА) (Baština, 2021)
Рад разматра пет монографија Јована Деретића или, како их именује аутор, „пратеће књиге“ своје Историје српске књижевности: Загонетка Марка Краљевића – о природи историчности у српској народној епици, Пут српске књижевности – идентитет, границе, тежње, Поетика српске књижевности, Српска народна епика и Етиде из старе српске књижевности.Књиге анализирамо као прилог тумачењу капиталне историје књижевности у српској науци у мери у којој су битан доказ Деретићеве велике синтезе и афирмације функције књижевне критике у српској култури.
Keywords: Јован Деретић, историја српске књижевности, епика, поетика, народна књижевност, стара књижевност, идентитет, критика, култура