ПРИЛОГ ИСТРАЖИВАЊУ ПРЕДСТАВА О АЛБАНЦИМА КОД СРБА У СЕВЕРНОЈ КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ (Baština, 2021)
У раду износим део резултата истраживања положаја Срба у северној Косовској Митровици у измењеним друштвено-политичким околностима на Косову и Метохији после рата 1999. године. Централну пажњу посвећујем разматрању слике Албанаца у перцепцији Срба са аспекта сукоба ове две етничке групе и поделе Косовске Митровице на два дела – северни, већински српски, и јужни – већински албански. Циљ рада представља настојање да се пружи етнографска грађа као прилог сагледавању идентитетске позиције Срба у северној Косовској Митровици спрам Албанаца као супротстављених других. Резултати представљени у раду добијени су на основу теренских истраживања спроведених у северној Косовској Митровици у периоду између 2011. и 2014. године.
Keywords: етнички идентитет, Срби, Албанци, Косовска Митровица, Косово и Метохија