МУЛТИНАЦИОНАЛНИ КОРПОРАТИВНИ ОДНОСИ У ЈАПАНСКОЈ КОМПАНИЈИ ТОЈОТА СА ОСВРТОМ НА САРАДЊУ СА ФИЛИПИНИМА (Baština, 2020)
Овај рад има за циљ да  размотри проблематику специјалног модела управљања и производње који је развијен у компанији Тоyота, и његов допринос развоју других економија у свету, с посебним освртом на производњу на Филипинима.Јапан је прва земља у Азији која је кренула путем модернизације и као таква, постала модел земљама у окружењу. Филипини су једна од земаља Азијско-пацифичког региона која је следила пут промена и усвојила Каизен филозофију.Јапан је утицао и шире, глобално, на све компаније у свету које тезе да у сопственом окружењу спроведу овакав начин пословања.Пословна филозофија компаније Тоyота и примена Каизена као новог модела руковођења корпорацијом, постала је синоним за квалитетно управљање компанија сиром света, те је утицала на успостављање нових законитости у сфери економије, културе и друштва, у глобалном контексту.
Keywords: Јапан, Филипини, Тојота, култура, економија