ЈАВНИ СПОМЕНИК КАО КОНСТИТУЕНТ КУЛТУРНОГ ИДЕНТИТЕТА СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ (Baština, 2020)
Национални и културни идентитет једног народа се између осталог утемељује и путем споменичке баштине одређеног простора. За Србе који живе на простору Косова и Метохије споменици који величају славну српску прошлост (српске хероје, владаре, ратничке подвиге) представљају спону са целим српским народом и наду у могућност опстанка на том делу Србије. Међутим, значај и број јавних уметничких споменика на Косову и Метохији, као дела културног наслеђа Срба, до сада није довољно истражен. Тачан број јавних споменика на северу Космета није познат, не постоји ни попис ових дела у Заводу за заштиту споменика културе Србије. Многи од њих су уништени од стране албанских екстремиста у њиховој жељи да униште обележја физичког и духовног постојања српског народа на Косову и Метохији.
Keywords: јавни споменик, Срби, Србија, Косово и Метохија, културни идентитет